معرفی تکنولوژی NFC

تکنولوژی NFC

تكنولوژی NFC اكوسيستمي جديدي است كه در دهه های اخير ظاهر شده است. اين فناوری در محدوده كم، فركانس بالا و پهناي باند پايين ارتباط وايرلس بين دو ابزار است. ارتباط بين ابزارها با قابليت NFC در فركانس بالاي در 13.56 مگاهرتز اتفاق می افتد كه در اصل فركانس مورد استفاده در نوعی از RFIDها است.

هم چنين RFID قابليت پذيرش و انتقال سيگنال تا چند متر را دارد ولی NFCبايد در فاصله نزديک قرار بگيرد. امروزه تركيب و يكپارچه‌سازی NFCروی تلفن های همراه به شدت مورد توجه قرار گرفته است چرا كه ابزاری است كه تقريبا در دسترس همه وجود دارد.


آشنایی با تکنولوژی NFC

اجرا و عملکرد تکنولوژی NFC بین دو ابزار در فاصله و محدوده ی بسیار کوتاه صورت می گیرد. این سیستم از فرکانس ۱۳٫۵۶مگاهرتز و با سرعت ۱۰۶ – ۲۱۲ – ۴۲۴ کیلوبایت در ثانیه برای انتقال داده استفاده می کند.

تکنولوژی NFC در حالت های مختلف اجرا می شود:

  • Reader/Writer(نگاشت/قرائت)
  • Peer-to-Peer(نظیر به نظیر)
  • Emulation card (شبیه سازی کارت)

که ارتباط بین موبایل با قابلیت NFC، تگ، قرائتگر و … اتفاق می افتد.  یکی از امکانات بزرگ تکنولوژی  NFC امنیت مطلق آن، به علت محدودیت در مسافت برقراری ارتباط است. ارتباط بین دو ابزار با نزدیک کردن آن دو ابزار به یک‌دیگر حاصل می شود. قابلیت دیگر آن قابلیت جفت شدن اتوماتیک آن است که طبق اپلیکیشن های اینستال شده روی موبایل به صورت اتوماتیک و خودکار با اولین جفت یافت شده مرتبط می شود و انتقال را انجام می دهد.

اجزای تکنولوژی NFC

تکنولوژی NFC دارای سه جزء اصلی است:

  • تگNFC
  • قرائت گر NFC
  • موبایل با قابلیت NFC

تکنولوژی NFC به صورت حسی کار می کند. ابزار NFC بلافاصله در هنگام لمس یک دیگر، ارتباط برقرار می کنند. عمل ساده Touching (لمس دو ابزار برای برقراری تعامل) به طور خیلی جدی یکی از مهم ترین ویژگی های تکنولوژی NFC است. اپلیکیشن های این تکنولوژی به گونه ای طراحی شده اند که برای برقراری تماس تنها به عمل لمس احتیاج دارند و لزومی به تعامل با کاربر وجود ندارد.

مسئله دیگری که وجود دارد این است که ممکن است چند اپلیکیشن روی یک موبایل وجود داشته باشد. هنگام برقراری ارتباط با ابزار NFC فقط همان اپلیکیشن مورد نظر باید اجرا شود و نه هیچ برنامه و اپلیکیشن دیگری؛ که این یکی ازخصوصیات و ویژگی های مفید و کارامد ارتباطی NFC است.

تکنولوژی NFC

کاربرد تكنولوژی NFC

تكنولوژی NFC می تواند بين دو ابزار مثل دو موبايل و يا تگ و قرائتگر اجرا شود. خدمات و كاربرد هاي NFC شامل پرداخت الكترونيكی، بليط الكترونيكی، هولوگرام تشخيص هويت، كنترل دسترسي ها، تبليغات هوشمند، انتقال پول و داده و خدمات اجتماعی است. با توجه به محدوده وسيع كاربرد و امكانات و ويژگي هاي آن،‌بسياري از محققان و پژوهشگران سازمان ها و شركت های تجاری را جذب كرده است.

قابليت تكنولوژی NFC در تلفن همراه

در حال حاضر بيشتر سازندگان تلفن های همراه، قابليت NFC را در توليداتشان قرار می دهند. با اين توانايی و قابليت در تلفن های همراه و انتقال و انتشار داده و خدمات تجاری و اجتماعی-رفاهی اجرا می شود و مردم قادر به پرداخت كالاهای خدماتی، دسترسی اتاق هتل ها، آپارتمان ها، به روز كردن شبكه هاي اجتماعی، بارگذاری اطلاعات سلامتی در بيمارستان ها، سيستم مانيتورينگ خانه ها و خدمات بی شمار خواهند بود.


تغييرات و اصلاحات از RFID به NFC

تغييرات و اصلاحاتی كه از RFIDبه تكنولوژی NFC صورت گرفته است می توان به شكل زير تعريف كرد:

  • محدوده پايين ارتباطی؛ در حالي كه RFID دارای محدوده بالای ارتباطی است مخصوصا در تگ های فعال و با انرژی
  • استفاده از تگ هاي غيرفعال(كه فقط در حالت Read/Writeاتفاق می افتد) در حالی كه در RFID از هر دو نوع فعال و غير فعال امكان پذير است.
  • دارای امنيت لازم براي تبادل داده به علت كوتاهی محدوده ارتباطی
  • مورد توجه شركت ها و سازمان ها براي يک پارچه سازی خدمات مثل پرداخت ملی- اعتباری، كنترل دسترسی ها و .. و امنيت استفاده از آن

فاز آزمايشی (PILOT) اين تكنولوژی در بسياری از كشورها اجرا شده است. مسائل مربوط به قابليت انطباق و استفاده موثر از آن توسط بسياری از پژوهشگران و سازمان های صنعتی در حال بررسی است.

 تكنولوژی NFC در تلفن همراه

ابزارهای تکنولوژی NFC

ابزارهای NFC از لحاظ ارتباطی به دو دسته تقسیم می شوند:

ابزار های فعال و غیر فعال – Active & Passive Devices

تعریف ابزارهای فعال و غیر فعال برای درک تکنولوژی ارتباطی NFC بسیار مهم است. یک ابزار فعال که دارای منبع قدرت داخلی (مثل باتری) است که میدان الکترومغناطیسی خود را تولید می کند. در طرف دیگر،ابزار غیرفعال(Passive) قرار دارد که منبع قدرت داخلی و یک پارچه ندارند.

این یک قانون طبیعی است که لازمه ی هر فعالیت، انرژی است. بنابراین حتی ابزار های غیرفعال هم به مقداری انرژی و قدرت برای اجرای وظیفه خود احتیاج دارد. در ارتباط NFC انرژی توسط یک بخش دیگر که فعال است برای ابزار های فعال تامین می کند. به طورخلاصه یک ابزار فعال با ساخت میدان الکترومغناطیسی، ابزار غیرفعال را قدرت می دهد.

ابزار های آغازگر و هدف – Initiator & Target Devices

NFC همیشه بین دو بخش اتفاق می افتد؛ یکی آغازگر(initiator) و دیگری هدف (target) نامیده می شود. آغازگر بخشی است که رابطه را آغازمی کند و هدف ، درخواستی راکه آغازگر ساخته است را پاسخ می دهد. یک آغازگر همیشه به طور آشکار به یک ابزار فعال احتیاج دارد. ولی هدف می تواند هم فعال و هم غیرفعال باشد. اگر هدف یک ابزار فعال باشد، برای پاسخ گویی از قدرت خود استفاده می کند و اگر ابزار غیرفعال باشد، از میدان الکترومغناطیسی تولید شده توسط آغازگر برای پاسخ دهی استفاده می کند.

یک تگ RFID و یا یک تگ NFC ابزار هایی با ظرفیت و هزینه پایین هستند. بنابراین دارای منبع قدرت داخلی نیستند و از قدرت خارجی منبع برای اجرای هر فعالیتی استفاده می کند. بنابراین یک تگ NFC همیشه غیرفعال است و فقط شامل داده است که می توانند توسط یک ابزار NFC فعال، خوانده شوند. با این اوصاف، قاعدتا فقط می تواند هدف باشد، نه آغازگر.

در حال حاضر NFCها از سه ابزار استفاده می کنند:

  • تگ (NFC Tag)
  • قرائت گر (NFC Reader)
  • موبایل (NFC Mobile)

تلفن های موبایل با قابلیت NFC: موبایل ها مهم ترین ابزار NFC هستند. در حال حاضر تلفیق تکنولوژی NFC با تلفن های موبایل، اکوسیستم آسان و قابل قبولی با امکانات وسیع و بزرگ ایجاد کرده است.

قرائت‌گر NFC: قرائتگر توانایی انتقال و تبادل داده را با سایر اجزای NFC دارد. رایج ترین مثال آن ترمینال دستگاه های POS)Point Of Sale) هستند و هنگام تماس پرداخت انجام می شود.

تگ های NFC: یک تگ NFC در واقع یک تگ RFID است که منبع قدرت داخلی ندارد.

تکنولوژی NFC

نحوه کار تکنولوژی NFC

NFC در مسیر مستقیم کار می کند. دو ابزار NFC در هنگام تماس (Touching) به سرعت ارتباط برقرار می کنند. عمل Touching به عنوان شرط راه اندازی ارتباط NFC می باشد و مهم ترین ویژگی آن است. بر همین اساس اپلیکیشن هایی برای موبایل طراحی شده اند که می توانند تبادل داده را انجام دهند. در این روش احتیاجی به درگیری و تعامل کاربر با دستگاه (که ممکن است موبایل، تگ و یا قرائت گرباشد) نیست.

در هر ارتباط NFC، بخشی که رابطه را شروع می کند، آغازگر (Initiator) نامیده می شود و جزئی که به درخواست آغازگر (Initiator) پاسخ می دهد، هدف (Target) نامیده می شود.

در برقراری رابطه، وقتی که اجزای NFC دارای منبع قدرت باشند، می توانند میدان فرکانس رادیویی (RF) خود را ایجاد کنند و طبیعتا آغازگر و راهبر ارتباط هستند. این ابزار ها، ابزار های فعال (ACTIVE) نامیده می شوند. از طرفی دیگر اگر منبع قدرت در آن ها Embed نشده باشد، ابزار های غیر فعال (PASSIVE) نامیده می شوند. و فقط می تواند به ابزار های فعال پاسخ دهد.

آغازگرها همیشه باید  ابزار فعالی باشند چرا که برای شروع ارتباط به یک منبع قدرت احتیاج دارد، ولی هدف می تواند فعال و یا غیرفعال باشد. اگر فعال باشد، از انرژی خود برای پاسخ گویی استفاده می کند و اگر غیر فعال باشد از انرژی میدان الکترومغناطیسی که توسط آغاز گر ایجاد شده است، استفاده می کند.

تگ های NFC دارای قیمت پایین و ابزاری با قدرت محدود هستند و هیچ گونه قدرتی ندارند و برای اجرای فعالیت خود باید از یک منبع خارجی انرژی لازم را دریافت کند. بنابراین تگ ها همیشه غیرفعال هستند و به عنوان هدف شناخته می شوند. داده را ذخیره می کنند و توسط ابزار های فعال قرائت می شوند.


موفقيت تكنولوژی NFC

موفقيت تكنولوژی NFC وابسته به زمينه هاي ديگر نيز مي باشد. تكنولوژی OTA)Over-The-Air)در طول عملكرد اكوسيستم، به طور قطع پيش نيازي اساسي براي اجرای NFCاست. المان هاي امن SE) Secure Elements) از ملزومات ذخيره سازي اطلاعات ديجيتال و آماده سازي اجراي هم‌زمان خدمات چندگانه NFCدر كارت هاي هوشمند است.

وابستگي به تكنولوژی هاي ديگر، يكي از چالش هايي است كه NFC با آن روبرو است. يكي ديگر از اين چالش هاي مهم در رابطه با پتانسيل سهام داران در اكوسيستم NFC است.

موفقيت تكنولوژی NFC

پیچیدگی NFC

NFC با تعداد بالاي اعضا و سازمان استفاده كننده داراي پيچيدگي مي شود. آن ها ارزش افزوده ممكن را تشخيص مي دهند و سعي مي كنند ارزش سهام خود را به حداكثر برسانند. مديريت SE فاكتور بزرگ ومهمي در اشتراك بيشتر و بهتر است. چرا كه براي هر تعامل و تراكنش بايد از اپليكيشن هاي اينستال شده روي SE استفاده شود و صاحبان آن مي توانند هميشه تقاضاي اشتراك بيشتر و بالاتر داشته باشند.

در حال حاضر اپراتورهاي شبكه هاي موبايل Mobile Network Operators-MNOs)، UICC ) را به عنوان SE روي تلفن هاي موبايل ارئه داده اند و ساير دارندگان SE براي سازماندهي مالي به MNOs و يا توليدكنندگان كارت هاي هوشمند هولوگرام نزديك می شوند.


تبلیغات هوشمند با تکنولوژی NFC

پوستر های هوشمند به پوستر های تبلیغاتی ارجاع دارد که توسط تگ NFC تجهیز شده اند. این تگ ها ممکن است دارای اطلاعات متفاوتی مثل آدرس URL، خدمات پیام متنی و… باشد. برخی از مسائل درباره پوستر های هوشمند باید مورد توجه قرار گیرند:

محل تماس یا Touch با تکنولوژی NFC

مهم ترین مسئله در پوسترهای هوشمند، آگاهی کاربر به نقطه لمس در پوستر است. پوستر هوشمند باید به گونه ای طراحی شود که کاربر بدون معطلی و اتلاف وقت و انرژی بتواند تگ را پیدا کند و عمل لمس را انجام دهد. برای رسیدن به این مهم می توان به صورت های متفاوتی عمل کرد.

علامت راهنما (Director Sign): برخی علامت های نوشتاری یا تصویری در کنار تگ، برای نشان دادن نقطه تماس می توان به کاربر کمک کند.
تصویر تلفن موبایل: تصویر تلفن موبایل در نزدیکی تگ روی پوستر می تواند محل تگ را گویا تر کند.
علامت N: لوگوی NFC به شکل N است در کنار تگ و نقطه تماس استفاده می شود. به هرحال کاربر نهایی ممکن است نسبت به این لوگو آگاهی نداشته باشد. با این حال این علامت باید در کنار یکی از دو روش قبلی مورد استفاده قرار گیرد چرا که باعث گسترش بیش تر و معرفی نماد جهانیNFC می باشد.

آگاهی از محتوای تگ

از آنجا که اطلاعات دیجیتال تگ به صورت بصری قابل خواندن نیستند؛ مهم است که کاربر بداند در هنگام لمس تگ چه اطلاعاتی را دریافت خواهد کرد. راه حل بسیار ساده است و آن قرار دادن اطلاعات کوتاه و قابل فهم در نزدیکی تگ است.

اگر یک تگ NFC در یک پوستر وجود داشته باشد، مسئله ای وجود ندارد ولی اگر چندین تگ در یک پوستر تبلیغاتی قرار داشته باشد، برای هر کدام باید توضیح مختصرو مفیدی (در حد یک یا دوکلمه) قرار گیرد تا مخاطب به راحتی اطلاعات مورد نظر را دریافت کند.

 تبلیغات هوشمند با تکنولوژی NFC

اطمینان و قابل اعتماد بودن

از مسائل مهم دیگر در رابطه با پوسترهای هوشمند امانت داری و قابلیت اطمینان است که به ضمانت رفتاری پوستر هوشمند، طبق انتظارات تعریف شده باز می گردد. هنگامی که کاربر به پوستر هوشمند نگاه می کند، باید به اصالت و اجرایی بودن آن اعتماد کند.


دیدگاه‌ها
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.