بارکد چیست ؟بارکد به زبان ساده به مجموعه ای از میله ها یا خطوط سیاه رنگی است که معمولاً بر روی زمینه ای سفید چاپ شده و از آن برای شناسایی یک کالا استفاده می شود؛ بدین صورت که بارکد حاوی مشخصات یک کالا در هنگام تولید توسط تولید کننده روی آن نصب می شود. بیشترین کاربرد کنونی شناسایی کالای خریداری شده و گاهی هم تشخیص قیمت آن است.
در یک تعریف دقیق تر باید گفت: بارکد عبارت است از انتقال داده ها از طریق امواج نوری. یا مجموعه ای از خطوط میله ای موازی با عرض های گوناگون (پهن و نازک) است که اندازه هر خط معنا و مفهوم خاصی برای دستگاه بارکدخوان دارد. در حقیقت دستگاه بارکدخوان ماشینی است که اطلاعات را به شکل بصری بر روی صفحه نمایش می دهد.
مصونیت بیشتر از خطاپذیری به علت کاهش دخالت نیروی انسانی و وارد نشدن دستی اطلاعات.
دسته بندی دقیق اطلاعات.
سرعت بالا به همراه صحت بیشتر.
دسترسی آسان به اطلاعات واقعی و حقیقی (در جریان روند توزیع و استفاده یک کالا)
امکان گزارش گیری های هوشمند از اطلاعات ثبت شده در سیستم.
امکان انجام تحلیل های هوشمند با استفاده از ابزار هوشمند تجاری بر روی اطلاعات ذخیره شده در سیستم.
ارزان بودن سیستم بارکد نسبت به سایر سیستم های هوشمند.
بارکدها به دلیل سرعت، دقت و فواید زیاد خود، بسیار پرکاربرد شده اند. با فراگیر شدن استفاده از بارکدها نیاز به ذخیره اطلاعات بیشتر در آن ها بیش از پیش احساس شد.
بنابراین تلاش های زیادی برای امکان افزایش ذخیره اطلاعات در بارکد انجام شد. راهکارهایی از قبیل افزایش تعداد ارقام بارکد و حتی قرار دادن چند بارکد در کنار یکدیگر برای ذخیره هر چه بیشتر اطلاعات ارائه شد.
اما مشکل این جا بود که این راهکارها، مشکلاتی نظیر افزایش اندازه ، پیچیدگی در فرآیند خوانش و افزایش قیمت بارکد را در پی داشت و این موضوع از کاربری بارکد می کاست.
برای حل این مشکلات ایده ایجاد بارکد های دوبعدی مورد توجه قرار گرفت که توانایی ذخیره سازی اطلاعات بیشتر در اندازه کوچک را دارند. انواع مختلفی از بارکدهای دوبعدی وجود دارد که از معروف ترین آنها می توان به QR Code ، PDF 147، Data Matrix و Maxi Code اشاره کرد.